Intuïtie werd altijd al aanzien als typisch vrouwelijke eigenschap. De Franse organisatiepsycholoog Christophe Haag stelt op 6Minutes dat vrouwen en mannen weinig verschillen op het gebied van intuïtief vermogen. Dat intuïtie meer aan vrouwen wordt toegeschreven dan aan mannen, heeft er volgens Haag mee te maken dat vrouwen hun gevoelens en hun innerlijke stem meer laten spreken. Toch beschikken mannen over diezelfde capaciteiten.

In zijn boek 'La poulpe attitude' beschrijft Haag hoe we ons allemaal wat meer door de inktvis zouden moeten laten inspireren. Die verkent zijn omgeving razendsnel met zijn tentakels en gaat vervolgens direct tot actie over. De inktvis gebruikt hier zijn praktische intelligentie en intuïtie. De mens denkt en analyseert. Dat is goed maar het hoeft echt niet altijd, stelt Haag.

Betrouwbaar signaal
Het brein registreert namelijk iedere ervaring. Bij herhaling van eenzelfde situatie zal de herinnering een signaal oproepen. Dat signaal is betrouwbaar, aldus Haag en het heet intuïtie. Mensen die naar dat innerlijk stemmetje durven te luisteren, werken aan hun eigen zelfvertrouwen. Ze optimaliseren hun vermogen om juist te oordelen zonder telkens opnieuw te moeten analyseren. Dat zelfvertrouwen zou er zelfs voor zorgen dat mensen minder angstig of depressief zijn en voorkomen dat ze een burn out krijgen.